Keresés
Generic filters
Minimális ár?
Maximális ár?

A.Lange & Söhne – luxusóra

Régi zsebórát ugyan találunk e márkanévvel 700ezer forint körül, karórát azonban 2 – 3 millió forint alatt aligha. Az újabb modellek 4-6 millió forint körül indulnak, míg a csúcson elérik a 80 – 90 milliós árszintet.

Hagyományosan visszafogott, de egyedi megjelenésével a kedvelői számára bizonyára 5 x 10 pontot kapna, ahhoz viszont nem eléggé ismert és népszerű, hogy e körön kívül is eléggé kelendő lenne, legalábbis egyelőre. Egykori tetszhalott álma miatt eleve hátrányból indul, amely hátrány azonban egyre olvadni látszik.

Ez a márka az egyetlen, nem svájci székhelyű luxusóra, amelyik bejutott eme értékelésbe, bár látni fogjuk, hogy a többi márka sem igazán nevezhető egyértelműen svájci órának, gondoljunk csak a Panerai-ra. A szóban forgó viszont eredeti, német gyökereit a mai napig nem tagadta meg. Saját történetét egyébként, kissé túlzásba esve 1168-ig vezeti vissza, amikor is a szász (ma német) vidékeken fellendült az ezüst bányászat, s az „ezüstláz” nyomában kézművesek, mesteremberek egész serege telepedett meg a régióban. A realitás talaján maradva inkább igaz, hogy a márka alapjait Ferdinand Adolph Lange tette le, Lange névre keresztelt manufaktúrája megalapításával 1845-ben, a német (szász) Glashütte városkában, ahol a cég központja a mai napig megtalálható, bár a jelenlegi vezetés a Richemont Csoport markában figyel. Az ipart zsebórák gyártásával kezdte. Az 1900-as évek elejére szultánok, királyok kedvelt márkája lett. A karóragyártás az 1939. évet követően kapott lendületet, amikor is a márka a német hadsereg beszállítójává avanzsált. Valószínűleg ennek is köszönhette aztán, hogy 1948-ban a márkanevet viselő, addigra már alaposan lebombázott gyárakat, a szovjet hatalom kisajátította, így a cég lényegében megszűnt. De mégsem örökre, mert 1990-ben újjá éledt, többek között az IWC és a JaegerLe-Coultre segítségével. A történet eddig talán nem feltétlenül emeli a céget a top 10-be, azonban 1990 óta, sok más, szintén e rangsorban szereplő óramárkától eltérően egyből és kizárólag saját, házon belül készített szerkezetekkel kínálja óráit. Ráadásul kiváló minőségben, szinte kizárólag nemesfém tokba szerelve. A legtöbb svájci „nagy” márkától eltérően e remek német óra minden eleme házon belül készül, egyes elemeit kizárólag a helyben bányászott, német ezüstből alkotják tökéletesre. A márka, ráadásul tudja és kínálja is mindazt, amit a legjobb svájci vetélytársak.

A Lange órák megjelenésére ugyanakkor leginkább a konzervatív egyediség jellemző. Megjelenésük meglehetősen sajátságos, ámbár visszafogott, kissé talán egyhangú. A legemblematikusabb óráiban a számlapon belül több segédszámlap mutatja a percet, az órát. Sajátos a dátum megjelenítésért felelős, igen nagy tárcsák és ablakok jelenléte is, s az elsőre hagyományosnak tűnő, kerek óra, közelebbről nézve igen sok, kifinomult különlegességet tartogat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Hirdetések
Cikkek

Merjünk használt órát venni?

A szerencsés kevesekkel szemben, kik kedvük szerint bármikor, bármilyen órát magukévá tehetnek, legtöbbünk csupán vágyakozva lesi az áhított darabot, néha hónapokon, éveken át. Rendben van

Tovább olvasom »