Keresés
Generic filters
Minimális ár?
Maximális ár?

Audemars Piguet luxusóra

Régebbi kvarc óráik 600 – 800 ezer, míg a ma keresett, modern darabok 3 – 4 milliótól kaphatóak. Átlagosan 6 és 12 millió között találod meg majd a neked tetsző AP órát, illetve az extrém, nemesfém vagy drágaköveket is tartalmazó, tourbillon szerkezettel is szereltekért akár 400 millió (!) forintot is fizethetsz, ha mersz.

Nem olyan keresett, mint a Rolex. Nincs akkora nimbusza, mint a Patek Philippnek. Az óráiból eleve keveset gyárt. Azok körében, akik az egyedi megjelenést és stílust értékelik, rendkívül népszerű a márka. Ezt bizonyítja, hogy 2018-ban kimagasló bevétellel zárta az évet. Hogy aztán 2019 és az új, CODE 11.59 mit hoz majd neki, arról beszél majd az utókor. Egyébként magas ára és épp az egyedisége miatt réteg óra, amit nem feltétlenül könnyű árában eladni. Bár napjaink tehetős rétege, akik nem feltétlenül az elmúlt századok során megcsontosodott nemesi családok gondtalan leszármazottai, sokkal inkább a celebek, színészek, rapperek, énekesek, vállalkozók, a jelen kor befutott emberei, akik a Patek vagy a Rolex termékeit túl unalmasnak vagy közhelyesnek vélik, nagy rajongással és nyitott pénztárcával fordulnak az AP órák irányába.

A céget Jules Louis Audemars és Edward Auguste Piguet órásmesterek alapították 1875-ben, Svájcban. Egyike azon márkáknak, amelyik ma is az alapító családok tulajdonában áll. Mellesleg Louis Audemars az egyik órás, akitől a kezdet kezdetén maga a Patek Philippe is vásárolt óraszerkezeteket, hogy aztán sajátjaiba építhesse. A márkanév mögött masszív tapasztalat és hagyomány tornyosul, akár az Alpok. Olyan „rekordok” fűződnek a cég nevéhez, mint az első percütős karóra elkészítése 1892-ben. Néhány példa a korai innovációk sorából: legvékonyabb zsebóra elkészítése (1934). Az első csontvázasított (skeleton) óra (1946), a Royal Oak széria megjelenése (1972), a Royal Oak Offshore széria (1980), melyek ma az AP kínálatából bizonyosan, de talán a világon az összes többi óramárkát véve is a legkeresettebb modellek közé sorolhatók.

Az AP órák minden apró elemére jellemző a lenyűgöző finomságú megmunkáltság, a minden részletre kiterjedő, aprólékos odafigyelés, ezzel együtt többségük túlmutat a Rolex vagy a Patek, szintén magas szintű, de túlságosan visszafogott, szinte már unalmas stílusán. Mindehhez rendkívül pontos és megbízható óraszerkezetek társulnak, bár strapabírásuk a Rolex szintjét nem képes, vagy inkább nem kívánja elérni. A kronográf komplikáció a drágább órákban mondhatni alapfelszereltség. Amely eddig külső beszállítótól érkezett ugyan, de idén bemutatták a teljesen in-house, integrált automata kronográfos szerkezetüket is végre. Mondanunk sem kell, hogy ezzel az árcédulán szereplő szám nem zsugorodott, sokkal inkább ellenkezőleg.

Ami az egyediség oltárán majdnem 10 pontot ér, az nem más, mint a tény, hogy a Royal Oak, majd a Royal Oak Offshore modellekkel az AP lényegében megteremtette a modern idők luxus sportóráinak kategóriáját. Olyan órákat alkotott a cég, amelyek másképp néztek ki, eszementen sokba kerültek és a célközönség mára imádja és zabálja. Az olyan márkák, mint a Hublot vagy a Richard Mille lényegében az AP üzleti modelljét másolva arat napjainkban is zajos sikert.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Cikkek

Merjünk használt órát venni?

A szerencsés kevesekkel szemben, kik kedvük szerint bármikor, bármilyen órát magukévá tehetnek, legtöbbünk csupán vágyakozva lesi az áhított darabot, néha hónapokon, éveken át. Rendben van

Tovább olvasom »