Fémváz az élőszöveten, Matrix PowerWatch 2 Luxe

Általában ezeken a hasábokon mechanikus szerkezetű órákról szoktunk írni. Ebben a nagy melegben azonban adja magát a téma, hogy megnézzünk egy olyan szerkezetet, amelynek akkumulátorát a saját testünk melegével is tölthetjük.

A mindenféle okoseszközzel körülölelt életünkben az egyik legérdekesebb kérdés az eszközökkel kapcsolatban az üzemidő. A 90-es évek derekán egy mobiltelefon akár 1,5-2 hétig is vígan elketyegett a zsebünkben. Aztán jöttek az okostelefonok, amelyek bár lényegesen más szintet képviselnek tudásban, de a 2-3 napos üzemidő már jónak számít. Ugyanez igaz volt a korai okosórákra is. Erre a problémára kínál egy megoldást az amerikai Matrix Industries.

A cég első olyan okosórája, amely a viselője által termelt hőt is használja az akkumulátora töltéséhez 2016-ban került kereskedelmi forgalomba PowerWatch néven.

A korai típusoknál a legtöbb teszt kiemelte, hogy bár kétségkívül innovatív az eszköz által használt technológia, de kevés olyan szoftver van, ami kompatibilis vele. A gyártó saját bevallása szerint a címben említett típusnál már ezt a problémát is kiküszöbölték

De mit rejt a 47mm X 16mm méretű, speciális aluminíum tok? Elsősorban olyan tisztán elektronikus alkatrészeket, amelyeknek a fogyasztása rendkívül alacsony. Ennek köszönhetően normál használat mellett az óra soha nem merülhet le. Mondjuk akkor sincs nagy baj, ha egy-két napig nem hordjuk, mert az óra rendelkezik napelemes töltővel is. De mi történik akkor, ha hordjuk az órát? A kulcsszó a hőelektromosság, azon belül is esetünkben a Seebeck-hatás, melynek köszönhetően a két eltérő hőmérsékletű fém alkatrész között elektromos feszültség keletkezik. Ez esetben a hidegpólus a tok, a melegpólus pedig a hátlap.

A kijelzőt zafírüveg védi.

A testünk által generált energia mennyiségét az úgynevezett Real Time Display funkció mutatja meg a kijelző peremén lévő sávok segítségével. A lényeg, hogy minnél többet mozog a használó annál gyorsabban töltődik az óra, hiszen a kimelegedett test és a környezete között nagyobb a hőmérséklet különbség. Ez az egyik ok, ami miatt kell az órába a napelemes töltés, hiszen nyáron sokkal kissebb a hőmérséklet különbség a test és a környezete között.

Jelenleg Magyarországon a gyártó okosórái közül csak a PowerWatch és a PowerWatch X kapható 70.000,- valamint 100.000,- Ft-ért. A PowerWatch 2 Luxe forgalmazása 2019. júniusában kezdődik, és az EU tagországaiba is szállít a gyártó 559 dollár + ÁFA áron, melyhez még egy 20 dolláros szállítási költség is tartozik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Hirdetések
Cikkek

Merjünk használt órát venni?

A szerencsés kevesekkel szemben, kik kedvük szerint bármikor, bármilyen órát magukévá tehetnek, legtöbbünk csupán vágyakozva lesi az áhított darabot, néha hónapokon, éveken át. Rendben van

Tovább olvasom »
Cikkek

Patek Philippe luxusóra

1 millió forint alatt nem találni, és ehhez az árhoz közel is csak női, többnyire kvarc szerkezettel szerelt „olcsó” modellek akadnak. A férfi órák, hasonló

Tovább olvasom »