Kis lépés az emberiségnek – Omega Speedmaster Moonwatch

A legenda és a tények Buzz Aldrin és Neil Armstrong óráiról, egy legendás tpíus, a Moonwatch megszületése

A legenda

Wally Schirra a Mercury 8 küldetés során egy Omega Speedmaster CK2998 típusú órát viselt a karján. A legenda szerint ez ösztönzött arra egy fiatal NASA mérnököt, hogy vásároljon Houstonban pár karórát, melyek közül kiválasztják az űrutazások során használt órát. A tesztek három évig tartottak, és végül egy Omega Speedmaster lett a befutó. Szép történet, de az igazat megvallva nehezen hihető, hogy egy földi körülmények közé szánt eszköz csak úgy működik a világűrben.

Wally Schirra

Tények

1964-ben egy James H. Ragan nevű mérnök kezdeményezésre a NASA meghívásos pályázatot hirdetett. Több márkát is megkerestek egy pontos technikai leírással, hogy mire lenne szükségeük, de csak négy válaszolt (zárójelben a kereskedők). A Longines (Longines-Wittnauer USA), a Rolex (Rolex USA), a Hamilton és az Omega (New York, Norman M. Morris). Annak hogy miért csak ez a négy márka válaszolt roppant egyszerű oka volt: nem közvetlenül a gyártókat kereste meg a NASA.

Miután beérkeztek a “tesztalanyok” James H. Ragan egy négy hónapos teszt után kiválasztotta a célnak legmegfelelőbbet, mely 1965. március 1-én megkapta a repüléshez és űrutazáshoz alkalmas minősítést. Hivatalosan 11 féle tesztnek kellett megfelelnie a végül kiválasztott órának. Többek közt bírnia kellett a magas 71 ˙C-os hőmérsékletet, a magas, akár 10ATM nyomást, mindezt úgy hogy közben a sebesség és a hanghatások is igen magasak voltak. Ezeknek a feltételeknek csak az Omega Speedmaster felelt meg, melyet amúgy a gyártó is kifejezetten sport események időmérésére készített.

Buzz Aldrin és egy Omega Speedmaster

Megszületik a Moonwatch

Az régóta elfogadott tény, hogy az Apollo 11 küldetés során Neil Armstrong egy ST105.012 típusú Speedmastert viselt (még a gyáriszámát – 24002981 – is lehet tudni). Azonban Buzz Aldrin órája eltűnt, és sokáig csak tippek láttak napvilágot, hogy pontosan milyen Omega-t viselt a küldetés során. Évekig a legelfogadottabb teória az volt, hogy egy ST145.012 típusú órát viselt.

– Omega ref. 145.012-67, same as worn on the moon by Apollo astronauts
– Cal. 321 chronograph movement
– Thomas Preik exhibition caseback
– Omega 1171/633 bracelet

145.012 Speedmaster

Az Omega Múzeum 2014-ben eloszlatta a kételyeket. A hivatalos álláspont szerint mind a két űrhajos az ST105.012 típust használta, melynek a 42mm méretű tokjában egy Calibre 321 típusú szerkezet dolgozott.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Hirdetések
Cikkek

Merjünk használt órát venni?

A szerencsés kevesekkel szemben, kik kedvük szerint bármikor, bármilyen órát magukévá tehetnek, legtöbbünk csupán vágyakozva lesi az áhított darabot, néha hónapokon, éveken át. Rendben van

Tovább olvasom »
Cikkek

Patek Philippe luxusóra

1 millió forint alatt nem találni, és ehhez az árhoz közel is csak női, többnyire kvarc szerkezettel szerelt „olcsó” modellek akadnak. A férfi órák, hasonló

Tovább olvasom »