Luxus órák nem gyűjtőknek

Inged, pólód, cipőd, gatyád biztos, hogy cserélgeted nap, mint nap. Nem egy, de nem is kettő szett lehet a szekrényedben, kerülsz – fordulsz, valami megtetszik, lecseréled, felújítod; finomodik a stílus, vagy épp most váltod? Így van ezzel a férfi, ha ad magára. De mi az, ami legtöbbünk testén évekig ugyanaz marad? Az, igen az az apróság, ami ott van most is a…. csuklódon!

Tegyük fel nem te vagy Cristiano Ronaldo, sem David Beckham, se más élő poszter, és nem kapod a cuccaidat ingyen. A hétvégi telek alatt is viszonylag kevés az olaj, így aligha váltogatod naponta az időmérőd, holott maga az óra az egyik legfontosabb kiegészítőd. Apróság, de sokat elárul rólad. Illeszkednie kell a szettedhez, de ki is kell, hogy tűnjön. Ha tetszik a megjelenésed koronája, a pont az „i”-n. Tárgyalsz, állásinterjú, mutatni kell valamit? Hidd el, megnézik, hogy mi van a csuklódon. Irány az éjszaka, szórakozás, haverok, csajok? Hidd el, megnézik, min nézed az időt. Jobb esetben az alkalomhoz vagy az öltözetnek megfelelően választhatsz más és más órát, de ha van is a vitrinben pár, azok biztosan egy életen, de legalább is életciklusokon át kísérnek. Jól és okosan választani, az igen csak nagy kínálatból, legalább olyan jelentős lépés, mint kifizetni értük az árcédulán vigyorgó összeget. Divat óra akad rengeteg, egyik rosszabb, mint a másik, és dehogy tűnik nevetségesnek valaki, kezén olyan értékű ketyegővel, amennyibe az e heti frizurája került, hogy a minőségről inkább ne is beszéljünk. Lépjük is túl hirtelen a divatos igénytelenségeket, és ha nem lennél képben óra ügyben, de igényes és komoly férfi benyomását akarod kelteni, most segítünk választani.

5. Oris – belépőszint

Minden út az első lépésselkezdődik, közhely de igaz. Először is, ha jó óra, akkor svájci. Ha luxusóra, akkor nagyon svájci. Nem kérdés. Az Oris ízig – vérig lila tehén és svájci bicska, 1904 óta. Patinás,de populáris, a lehető legszélesebb rétegekhez szól. Találsz a kínálatban több tucat modellt, a párszázezrestől a milliósig, mindenki rálelhet a neki, és a pénztárcának is tetsző darabra. Jó áron tehát, de pengeéles műszert kapsz a csuklódra. Kivételesen jól hangolt szerkezet, magas szintű anyagmegmunkálás. A megfelelő minőségű gyári kaucsuk szíj vanília illatú és tartósan az is marad, aki szereti annak hatalmas poén. A csat a szíjon masszív, remekül tart, pontosan zár, nem kapcsolódik ki véletlenül, ha esetleg bele akad a kezed, vagy a kabát ujja. Egy elmés gyorsállításifunkcióval, egyetlen mozdulattal a csuklód méretéhez, vagy az aktuális elfoglaltsághoz igazíthatod, egyszerű, de praktikus. Választhatsz robosztus, tekintélyt
parancsoló fém szíjat is hozzá, vagy akár elegánsan, visszafogott bőrt. Nem fogsz csalódni. Strapabíró, mint egy öszvér, de olyat mutat, mint egy versenyló. Tökéletes játszós óra, de a
családi vacsorákon sem bőgsz majd le vele, sőt! Lesz, aki fel is ismeri és lekéri a kezedről, hisz a négy betűs márkajele, ott díszeleg majd’ minden hétvégén, a Williams Mercédesz – Formula
1-es versenyautóin.

4. Tudor – majdnem Rolex

Nem vicc és nem mi mondjuk. A Tudor céget Hans Wilsdorf, maga a Rolex atyja kreálta 1926-ban, és ma is az alapító gondolata szerint működik. Azaz (szinte) Rolex minőségű órákat gyárt, jóval kedvezőbb áron. Olyannyira igaz mindez, hogy az 1960-70-es években Rolex szerkezet ketyegett a legtöbb Tudor óratok belsejében, sőt maga a tok is a Nagytestvér gyáraiban készült, többé – kevésbé; Ezeket a titkok valószínűleg sohasem kötik majd az orrunkra. A két márka mindenesetre ma is sokban hasonlít egymásra. Konzervatív megjelenésű modelljeik ellen álltak a 2000-es években ránk törő „oversized” hullámnak. Az óráikból nem nőtt 48 mm széles óriás, de nem azért, mert a tervezők homokba dugott fejjel átaludták az utóbbi 20 évet. Az eredeti, uszkve 50 éves dizájn időt álló, elegáns és sportos, a mai napig kedvére van fiatalnak és idősnek egyaránt.

Ugyanakkor a Tudor nem csak az egykori Brit uralkodóház dicsőségét szimbolizálja, de jelenti az innovációt is, amit tetten érhettünk az idei Baselworld óra kiállításon: új modellek, új manufaktúra szerkezetek, minden mi szem – szájnak ingere, és mindez továbbra is elérhető, 600e és 1 millió forint közötti áron. Ugyan – hál’istennek – okos órát nem igen látunk soha a cégtől, de az idők szavára hallgatva akár telefonra letölthető applikációval is követheted az újdonságokat, vagy bővebben olvashatsz a márka korábbi modelljeiről, keress rá az appstoreban vagy a googleplay áruházban. A klasszikus stílus kedvelőinek, vagy a hanyag eleganciát preferálóknak egyaránt remek választás. Ha Will Smithnek bejön, neked sem okoz majd csalódást.

3. Panerai – nagyon olasz svájci

Regényeket lehetni írni róla, s ha kicsit is érdekel a mechanikus órák világa, vagy egyszer is utána olvastál, milyen órákat hordanak a sztárok, a Panerai név biztos, hogy ismerősen cseng, akkor is, ha nem vagy Paneristi. Mert így nevezi magát az a több millió embert számláló óra kedvelő, de főleg Panerai imádó közösség, amely főleg a Távol – Keleten és az USA-ban repítette egekbe, az egyébként igencsak érdekes múltra visszatekintő, olasz gyökerű, de jó ideje svájci luxusóra márkát. A legenda szerint 1860-ban alapította Giovanni Panerai Florence-ban, abban az olasz városban, ahol az „első butik” ma is nyitva áll, s kezdetben a város első órás műhelye, óra boltja, valamint órakészítő iskolájaként is működött. Az írott történelem szerint az biztos, hogy a 20. század hajnalán a Panerai, az olasz haditengerészetnek gyártott és szállított, a világon elsőként a víz alatt is megfelelően „világító”, vagyis leolvasható, idő és mélységmérő műszert, Radiomir néven, igaz ugyan hogy ezzel nem igen nyertek volna fenntartható fejlődés díjat, lévén akkoriban valódi rádiumot használtak, és nem csak az órák sugároztak, ha hosszabb távon hordta őket a búvár. Vízálló óráit a Rolex bevonásával, közösen fejlesztette a cég, míg nem bejegyzésre került a híres koronavédő híd, az az újítás, ami ma is megkülönbözteti a Panerai óráit, a világ összes többi óramárkájától. Nem csak védjegye, de a legjobb reklámlogója is lett a márkának. Legalább is 1992 után, mert hogy addig csak a homályban létezett, katonai beszállítóként átlag ember aligha szerezhette meg.

A polgári piacra lépve aztán nem kisebb sztárok csuklója emelte magasba a márka óráit, mint Arnold Schwarzenegger vagy Sylvester Stallone. Arra azonban figyelmeztetünk, hogy Panerai vásárlás előtt mindenképp csináld meg a házit! Videómegosztó oldalakon, Facebookon, Instagramon végtelen sok videót, képet, leírást, ismertetőt találsz, nézz meg annyit, amennyit csak lehet. A Panerai az az óra, amelyik majdnem annyiféle modellt dobott piacra az elmúlt 25 évben, amennyi órát gyártott. Szinte minden modell, ha apróságokban is, de eltér a többitől. Ezt az órát – tekintve az árát – biztosan nem pár hónapra választod. Ahhoz, hogy később se érezd magad csalódottnak, vagy ne akarj egyből cserélni az első szerencsés Panerai tulajdonossal, aki szembe jön az utcán, fontos és kötelező, hogy alaposan utána járj, melyik típus, milyen méretű óra tokkal, milyen mutatókkal, milyen számlappal, milyen széles szíjjal, milyen szerkezettel mutassa majd az időt a csuklódon, bár akármelyiket választod is, az biztos, hogy ezt extra menőn teszi majd.

2. Zenith – szinte a csúcson

Mert hogy a neve a csúcsot, a tetőpontot jelenti. Egészen pontosan az égen teoretikusan elérhető legmagasabb, mennyei pontot. A márka logója, a csillag is ezen égi távlatokra utal. Teheti, hisz a legendás órás cég, évszázados múlttal díszeleg. 1865. év az alapítás időpontja. 1969 viszont a világon az első automata kronográf óra, a híres El Primero szerkezet megalkotásának éve.

Gyorstalpalóban itt annyit érdemes tudni, hogy a napórát és a homokórát leszámítva, ahhoz, hogy egy szerkezet akár a falon, akár a zsebedben, vagy a csuklódon mutassa az időt, energia szükséges. Ez hajtja előre az óratok belsejében lévő kis fogaskerekeket, végső soron az óra számlapján lévő mutatókat. Így „jár” az óra és mutatja az időt. Az energiát, mechanikus óra esetén egy apró, de hosszú, feltekert laprugó szolgáltatja, amit ugye fel kell előtte tekerni, ahogy aztán kitekeredik, úgy adja át a tárolt erőt a fogaskereknek. 1969-ig ezt különböző kulcsokkal, majd az óratokba szerelt koronával, azzal a kis kerek, forgatható gomb felhúzásával végezhette el az óra gazdája, akinek az életét az automata szerkezettel igencsak megkönnyítette a Zenith. A világszámba menő újításának köszönhetően ugyanis a felhúzást, az óra szerkezetére szerelt, önműködően forgó, lapos súly végzi el helyette. A találmány annyira betalált, hogy lényegében ez a legelterjedtebb megoldás mind a mai napig a mechanikus – tehát nem kvarc – órák világában, így ha Zenith órát vásárolsz, veszel magadnak egy darabka történelmet is. De tiéd lesz egy szinte tökéletesen pontos, megbízható szerkezet, egy örök darab, amelyik sohasem megy ki a divatból. Ráadásul az El Primero egy kronográf, jobb fordítás hiányában, egy „stopper” óra. Gombnyomásra képes, az annak megnyomásától számítva eltelt idő mérésére, másodpercre, a 2017-es Baselworld-ön bemutatott legújabb darab, akár tizedmásodpercre pontosan is. A magas rezgésszámú óramű járását figyelve könnyen elrévedhet a tekintet, hisz a másodpercmutató épp olyan egyenletesen folyik körbe és körbe a számlapon, miként maga az idő. A márka másik nagy durranása, az akár bronzból is készülő tokba rejtett, lenyűgöző megjelenésű és méretű, akár 48 mm széles tokban is megvásárolható pilóta óra.
Igaz, ha ez tetszik meg, már bőven 2 millió forint feletti kiadás árán veheted majd birtokba.

1. Omega – a luxusórák „alfája”

Az Omega maga a legenda. Egy olyan márka, ami minden valamire való óragyűjtő vagy órakedvelő gyűjteményében ott kell, hogy legyen, hacsak a pénztárca engedi. Aki azért választja, mert egy igazán kiváló időmérő, luxuskiegészítőre vágy, a lehető legjobb döntést hozza és ebben az esetben is, minden tiszteletünk az övé. Az Omega órái jártak a Holdon! Ha most hallod ezt először, olvass utána. Az Omega Speedmaster kronográf óra, a Moonwatch, szó szerint ott volt Neil Armstrong csuklóján, amikor lépett egy kicsit, és az egész világ ámulva figyelte! Ha ez nem hatalmas ugrás egy óramárka presztízsének, nem tudjuk mi más lehetne az. Nem csoda hogy aztán maga a 007-es is egy Omegát választott, és bizony James Bond a Rolex után mostanában megint Omegát hord, ezért csak remélhetjük, hogy ha csuklóra kerül egy, az nem robban fel és nyilat se lő ki magából, de jobb lesz a biztonság kedvéért ezt az órát nem a szemed felé tartani.

Viccet félretéve az Omega abban az évben született, amikor mi magyarok kivívtuk a szabadságot (ha rövid időre is), és az azóta eltelt 169 évben egyre tökéletesebb óraszerkezetek gyártásával, biztos helyet foglalt magának a highend luxusórák csarnokában. Az Omegára is igaz, ami a legnagyobbakra, nem követi ész nélkül a divatot, de folyamatosan fejleszt és újít, a cél mi kevesebb is lehetne más, a világűr meghódítása után, mint a tökéletesség.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Hirdetések
Cikkek

Merjünk használt órát venni?

A szerencsés kevesekkel szemben, kik kedvük szerint bármikor, bármilyen órát magukévá tehetnek, legtöbbünk csupán vágyakozva lesi az áhított darabot, néha hónapokon, éveken át. Rendben van

Tovább olvasom »