Keresés
Generic filters
Minimális ár?
Maximális ár?

Miért pont a Rolex Submariner No Date?

Többféle út vezethet addig a pontig, amíg Rolex órát vásárol magának az ember.

Bizonyára akad, akit érettségi ajándék gyanánt, diploma osztóra, vagy épp csak úgy, mert miért ne, ha megtehetik, anyuci – apuci megdob eggyel. Lesz, aki a presztízst, a jól végzett munka jutalmát, elismerést s személyes sikerei világgá kürtölését látva benne, hosszabb – rövidebb ideig, de megdolgozva érte teszi kosárba, hogy aztán más is lássa, igen, ő tényleg elért valamit, vitte valamire.

Mindkét verzió szerintem legitim. Hiszen tényleg, miért ne, ha egyszer lehet. Másrészt valóban a koronás márka minden nyelven egyet jelent a sikerrel, pénzzel, csillogással. A fenti kijelentések persze szinte bármelyik Rolex modellre ráillenek. A címszereplőnk azonban nem csak ezért érdemes a figyelemre.

Lesz ugyanis egy réteg, aki, ha megteheti, azért választja a Submariner modellt, ráadásul a dátum nélküli kiadást, mert vagy

A.) olvasta ezt a cikket
B.) járatos az órák, a divat, a férfi elegancia és stílus világában, avagy
C.) megcsinálta a házit, utána olvasott, volt már pár drágább – olcsóbb ketyegő a kezén és eljutott arra a pontra, ahova egyébként eljutni érdemes.

Miért pont egy No Date sub?

Mert a közhely egyetlen órára sem állt még ennyire: egyszerű, de nagyszerű. A dizájn, a külalak 1953, idestova 65 éve alig változott. Az első, vagy legalábbis az első kettő, valóban búvár óra egyike. Világverő a maga nemében, mióta csak kapható. Egyszerű, letisztult, átlátható, elegáns, csinos, tökéletes. Ne keressünk extrém komplikált funkciókat. Mutatja az időt és pont. Az immár kerámia lunetta 60 percig kvázi kronográf, avagy stopperként, illetve visszaszámlálóként is funkcionál. Annak anyagában karcálló védelmet is kapunk. Miként a számlapot védő zafírkristály üveg is jól ellenáll, úgy a kerámiát is eléggé nehéz felsérteni. Sokat kibír. De ennyi. Acél tok, acél fém szíj, acél csat annak végén. Tökéletesen illeszkedik, működik, kattan, tart, zár.

Nem, egyetlen japán varázsló mester sem csiszolgatta kézzel, sem a tok éleit, sem a láncszemeket. Gépek végezték el a munka dandárját, mert van, amit azok jobban tudnak. És tényleg. Minden szem tökéletesen a helyén, összhangban és egységben. Mind súlyban, mind méretben, a tökéletes kényelem viselési élményét nyújtja, miközben az igen strapabíró és megbízható Rolex szerkezet, konstans szolgálja gazdáját.

És ennyi. Ez nem az az óra, amitől leesik az emberek álla. Nem áll el a lélegzetünk. Rolex, tehát villantós kicsit, de azokban a körökben, ahova be szeretnél illeszkedni vele, feltéve, ha ezért veszed, ott már nem nézik meg. Átnéznek rajta, belépő szint. Mégis, az egyik legjobb választás lehet.

Praktikus, pontos, szép, elegánsan sportos, teszi a dolgát. Jól esik hordani, jól esik rátekinteni. És ha már pillantás, tegyünk mellé egy dátumos Submarinert és lásunk csodát. Nagyobb, mint az. Persze valójában nem, épp csak az érzékeink csalnak meg, de bárhogy is, ez a 40 mm széles tok nagyobbnak hat, mint az a másik, melynek tekintetét megtöri egy kiugró, tolakodó, már – már ormótlan küklopsz szeme.

Van ebben az órában valami, ami több tucat Rolex után is azt mondatja velem, hogy ez igen. Ha egyetlen órám lehetne, és valóban arra kellene, hogy mindennapi társként észben tartsa a rohanó perceket, nagyon valószínű, hogy az egy Rolex Submariner No Date lenne.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Cikkek

Merjünk használt órát venni?

A szerencsés kevesekkel szemben, kik kedvük szerint bármikor, bármilyen órát magukévá tehetnek, legtöbbünk csupán vágyakozva lesi az áhított darabot, néha hónapokon, éveken át. Rendben van

Tovább olvasom »