Keresés
Generic filters
Minimális ár?
Maximális ár?

Ne csak a csajod legyen jó bőr!

„Tetszik az órád! Jó a szíja! De az ott, hogy néz ki? Ilyen szíjjal, soha nem venném meg.” Tegye fel a kezét, aki mondta, vagy hallotta már a fenti szavakat! Az a helyzet, hogy joggal is, meg nem is. Magyarázat következik.

„Az emberek azt hiszik, tudják, mi az élet, de a legtöbben tétlenül nézik, ahogy elsuhan mellettük” – mondta Sean Conery a Hegylakó 2. című filmben, és biza sokan így viselik az órájukat is. Egész életen át, ugyanazt. Mit sem sejtve arról, hogy a szíj vagy a fémcsat, amivel a dobozból kivette, nem nőtt vele örökre össze.

Amennyire fontos kiegészítőnk az óra, legalább annyira a rajta feszítő szíj is. Sőt, az maga a divat! Az időmérőt egy madzag is a csuklódon tartaná, ám a szíj harmóniát zeng az öltözékeddel, összecseng a stílusoddal, vagy épp harsány megjelenésével felteszi a pontot arra a bizonyos „i”-re. Divat és style szempontjából meghatározóbb is, mint maga az óra.

Talán mindenki egyetért a fenti sorok igazságtartalmával. Ezért is kell – gondolod – jól és alaposan kiválasztani milyen szíjjal vagy fémkarpereccel kínált órát vesz az ember, már csak azért is, mert legtöbbünknek nem terem a víkendházban se Rolex, se Panerai fa. Van persze néhány gyártó, aki olyan jó fej, hogy a milliós számla mellé, belefér akár kettő szíj is a dobozba, egy fekete kaucsuk, és egy barna bőr. Wow! Micsoda választék! Persze tudják azért, hogy mit csinálnak, hisz a kaucsuk jellemzően sporthoz, úszáshoz, olyan tevékenységhez való, ahol nem a megjelenés az elsőszámú prioritás, illetve jó eséllyel nedves környezetbe kerül az órád. Akárhogy is a fekte vagy sötétbarna szíjak, illetve a fémes színű csatok klasszikus eleganciát, vagy sportos megjelenést biztosítanak, s a legtöbb viselettel jól együtt is működnek.

De miért kellene beérnünk ezzel? Kinek elég az „elég jó”? Miért kellene egynek lenned a tömegből? Be kell érned ugyanazzal, amit másik tízezer csuklón látsz? Miért akarnál egy tervező asztalon meghatározott stílusminta rabszolgája lenni, ha lehetsz egyedi, ha lehetsz más, ha az lehetsz, aki vagy és ezt már a csuklóddal is kimutathatod? Nem lehet véletlen, hogy az újtani merő és hangos világsikert magukénak mondható márkák, mint a Richard Millé vagy az Hublot, igenis merészel külön utakon járni, mer egyedit alkotni és az önkifejezés ilyetén szíjait a kezére adni, annak, aki ki bír adni értük egy vagyont.

És ha azt mondanám, hogy pár tízezer forintból ez neked is meglehet? Hogy új órát varázsolhatsz magadnak egy jobb vacsora árából? Ha azt mondanám, hogy akár a hét minden napjára más órát vehetsz fel, akkor is, ha most a csuklódon „csak” egy Orient vagy Seiko figyel? És ha azt is mondanám, hogy a kézzel készített, egyedi bőr szíj, gyakran akár jobb minőségű is, mint a gyári? Hogy olyan egzotikus bőrökből válogathatsz, amiket utoljára csak az állatkertben láthattál a csajoddal?

És ha azt mondanám, hogy ezért még csak nem is kell elutaznod valamilyen egzotikus országba, se onnan rendelni a netről, mert hazánkba is van, aki készít neked bármit, bármilyen órára? Akár rája-, kígyó-, krokodil-, cápabőrből, luxus minőségű, egyedi szíjat, olyat is, ami csak neked lesz és van a szivárvány minden színében. Ha ezt mondanám, hinnél –e nekem?

Nos, jobban teszed, ha hinni kezdesz, mert mindez igaz. Vége már annak az időnek, amikor csak az őrült Panerai rajongók kiváltsága volt egy – egy különleges kígyóbőr szíj, vagy kénytelen voltál megvenni a gyárit százezrekért. A divat ott lehet a csuklódon, s bónuszként a gyári szíjat is kímélheted, ami hosszútávon megint csak százezreket spórolhat neked.

Hogy lásd, nem csak a levegőbe beszélek, megkerestem egy igazi művészt, egy kézműves mestert, akitől megkérdeztem mindazt, ami téged is érdekelhet a témával kapcsolatban.

Tamás válaszol:
Miért a bőr szíj? Miért jó azon hordani egy órát?

A bőr elegáns, kényelmes, viselője igényes stílusát tükrözi. Nincs rosszabb, mint egy szilikon szíjas luxusóra.
Mióta csinálod?

Három és fél éve, ami talán nem mondható túl soknak, de a művészeti képzések azért erős alapokat jelentenek, na meg idestova 31 éve, hogy elég jó kézügyességgel áldott meg az ég. A 679 Straps három éve létezik.
Nehéz mesterség ez?

Az elején nagyon. Többen le is akartak beszélni róla, hisz kifejezetten erről szóló képzés nélkül láttam neki. Se szerszám se tapasztalat. Nem tanultam ezt soha, de az évek során rájöttem, hogy pont ezért nem ismerem az iskolában tanult/tanított korlátokat.
Mit érdemes tudni az egyes bőrtípusokról?

Minden bőr más és más, másképp is kell velük bánni. A kígyóbőr olyan vékony és törékeny, hogy hordozó nélkül szinte használhatatlan. A rája olyan kemény, hogy alig lehet vágni. A gyík és a hal merev és vastag, nehezebb a dolgom velük, viszont jobban bírják a terhelést a csuklón és a mindennapok során.
Mi az, hogy hordozó?

Szinte minden nálam készült szíj alapja a szarvasmarhabőr, amit aztán befedek a kiválasztott egzotikus bőrrel. Azért kell a hordozó, hogy a szíj tartósabb, kényelmesebb, kezelhetőbb legyen, de a legtöbb különleges bőrből másképp nem is lehetne használható szíjat készíteni. Elszakadna, eltörne. Kivéve, ha megfelelő aligátor, krokodil vagy mondjuk kenguru bőrt talál az ember, abból lehet szíj hordozó nélkül is.
Miért jobb egy egzotikus kígyóbőr, vagy jobb -e, mint egy hagyományos marhabőr?

Nem feltétlenül jobb, de mindenképp különlegesebb. Vonzza a tekintetet. Ha egy régi, klasszikus, vagy épp egy kisebb méretű, vagy olcsóbb órád van, de azt kék kígyón mutatod meg a világnak, nincs az az ember, aki ne kérdezné meg, mi is az a csuklódon.
Kell -e tudni valamit arról, hogyan ápoljuk, használjuk a bőrszíjakat? Hogyan érdemes hordani? Mennyire ellenálló izzadtságnak, esőnek, víznek?

Általános bőrápolószerekkel kezelhetők. A műhelyben minden szíj kap egy méhviasz réteget, így jobban bírja a strapát. De ha vizes lesz, sincs gond, ahogy az ember keze is megszárad, úgy a szíj is kiszárad szépen.
Mit tegyünk, ha elázik?

Kitesszed a napra és meg is van oldva.
Hogyan készül? Csak röviden.

Befut a rendelés a pontos méretekkel és egyedi kívánságokkal.
Milyen kívánságom lehet?

Hogy milyen bőrből, milyen színben, milyen varrással, milyen színű cérnával készüljön. Legyen e benne domborulat, azaz tömés a bőr rétegek között, vagy teljesen sík maradjon. De nyitott a kérdés, bármilyen egyéb egyedi kívánság is szóba jöhet, ami az óraszíjjal kapcsolatos. Mindezt tisztázva a szabással kezdem. Egy szíjhoz 3 szíj anyagát használom fel. Ezt követi a megfelelő és kívánt forma kialakítása, feleslegek levágása, egy kis élcsiszolás, hogy az egyenes, valóban egyenes legyen. Különböző polírozó eszközökkel kifényesítem és keményítem is az éleket. Ha ez tökéletes, jöhet a varrás vonalának megrajzolása és a lyukasztás. A legtöbb szíjkészítő ekkor beleteszi a varrást és mehet a polcra, szép nagy árcédulával a hasán. Én viszont újra az éleket veszem kezelésbe. Direkt e célra kifejlesztett festékekkel dolgozom, ami bírja a nyúzást és nem törik meg. Ebből kap a szíj éle több védőréteget, ami tartósságot növel, s egyben a megjelenését is megkoronázza. Végül jöhet a varrás, szépen fontolva haladva, mert itt lehet nagyon elrontani. Számomra mégis ez a „legjobb rész”, valamiért ez kapcsol ki és tölt fel a legjobban. A varrás után egy kis egyediesítés következik. Lézerrel belesül a mákra jel és a megrendelő nevét, illetve bármi, amit esetleg külön kér, így a megrendelő garantáltan olyan szíjat kap, amilyen csak neki lesz. Végül a lyukak kiütésével zárul, ami ahhoz kell, hogy használni tudd az elkészült terméket. Én a lyukak belső élét is kikenem az élvédő és díszítő festékkel. Ezt más gyártók nem szokták megtenni, holott nem tart sokból, mégis mutatósabb és tartósabb is, mint mikor telibe látszik és nyitva is marad a rétegrend. Elkészítem a csomagolást, rárakom a márkajel bilétát és irány a posta.
Mennyi idő alatt készül el?

Változó. Átlagosan mondhatjuk, hogy 8 munkaóra.
Van -e olyan trükkös része, ami különösen megnehezíti, vagy ami jobban idő igényes, esetleg nagyobb figyelmet, különös technikai tudás vagy spéci eszközöket igényel?

Van és egyértelműen a varrás az. Ha már az elején nem megfelelő szögben üti be az ember a pontozót, akkor a fronton talán még lehet szép, de ha megfordítod, olyan lesz, mint mikor részegen festik fel az aszfaltra az útjelzéséket, és ahogy az is, ez is már úgy marad. A legfontosabb a koncentráció, a figyelem és a türelem. A mottóm az, hogy minden egyedi szíj elkészítésében benne kell legyen a minden egyes megrendelőmnek kijáró tisztelet.
Kiknek ajánlod a szíjaid?

Bárkinek, mindenkinek! Rengeteg szín és anyagvariációból bárki megtalálja a neki tetszőt és a neki valót. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, aki ad az igényes és stílusos megjelenésére és fontos neki, hogy értéket viseljen.
Csak hazai vagy külföldi megrendelőid is vannak?

A világ minden tájáról érkeznek megrendelések. A világháló és social media bárhová eljuttat. Az Instagramon és a Facebookon is megtaláltok, illetve természetesen weboldalam is van. Webshop is tervben van, ami csak azért problémás, mert az általam készített szíjak kicsit mind egyediek, amit megrendelni, megfelelően személyre szabni egy webshopon keresztül, mondjuk úgy hogy minimum rendkívül bonyolult és körülményes lenne, illetve rengeteg félreértésnek adna teret. Egy webshop, ahol valamit beteszel a kosárba óhatatlanul is korlátoz, én pedig a legnagyobb erősségemnek azt tartom, hogy előttem szíj fronton nincs határ, a megrendelői kívánság pedig az úr. Egyébként készítettem már szíjakat, a magyar megrendelők mellett, kanadai, indonéz, svájci, német, vagy akár szingapúri megrendelőknek is. Szeretnek a postások.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Hirdetések
Cikkek

A tökéletes gyűjtemény

A tökéletes gyűjtemény Létezhet egyáltalán ilyen? Nagy általánosságban igen, mivel mindenkinek mások az igényei, preferenciái, az ízlésről nem is beszélve. Így minden gyűjtemény más és

Tovább olvasom »