Keresés
Generic filters
Minimális ár?
Maximális ár?

Olcsón, jót

Van –e a Rolex és a Patek Philippe üveghegyen innen is élet? Tudja –e egy megfizethető óra, azt amit a Luxus márkák termékei? Lehet –e a csuklódon valami olcsóbb, ami azért jó is? Az óra gyűjtő válaszol – avagy egy órafüggő naplójából.

Van egy Dusterem. Ciki? Kacagsz? Lehet. De gondold végig: mire kell? Mennyibe kerül? Mit tud? Ugye, hogy ugye! Van az úgy néha, hogy a legnagyobb sárban, erdőben, hegyre fel, durva terepre az angol királyfi sem Mercivel megy vadászni. Nyugi Bro, nem minden a márka!

A nevem @RetekG és óraholista vagyok. Kedvelem, gyűjtöm, imádom, rajongom, fotózom és hordom. Ám ezt az addikciót sem adták ingyen, tettem érte. Egy dolog a rá költött pénz, egy másik a hosszú, rögös út (ha már Duster), amit bejárva egyre több tudás morzsa tapadt rám. Az évek során végül két dologra biztosan ráébredtem. Egyrészt, az indító kérdésre válaszolva: van élet a Rolex, az Audemars Piguet és a Patek Philippe ragyogásán innen. Másrészt a legtöbb férfi súlyos pénzeket költ divatra, frizkóra, kocsira, házra, nyaralásra, meg fehérje turmixra, de a csuklója mintha száműzve lenne. Az archetípusok egyike, aki nem hord órát. Őt én, mint függő, sosem érhetem meg. Őt már magával ragadta a sötét oldal, s csak titkon remélem, hogy e sorok visszarántják majd a fénybe. Annak viszont, aki egyébként hord, de a választása balul sikerült, esetleg épp most keresi az igazit, de nem tud vagy nem akar milliókat költeni egy – egy luxus márkára, mutatom az utat s megköszönöm, ha meghallgatsz.

A főszabály legyen az, hogy ami tetszik neked, az jó is neked. Senkit ne ítéljünk el az ízléséért, még akkor sem, ha az egyébként objektíve és egyértelműen tévedésbe esett. Mert legyünk őszinték, tévedni emberi dolog. Ezért van szükség pár al-szabályra a főszabály mellé, hogy az esetleges csorbákat fokozatosan kiköszörüljük.
Szabályok, fogalmak:

#1: Divatmárkát ne

Nem sorolom, de úgyis tudod, az egyik rendőr, a másik üzemanyag, a harmadik meg „találd ki”, a negyedik – bár az inkább csak a nőket fertőzte – korsós misi, egy másik meg hilfe tomi… Az isten szerelmére, Ne! Ha megveszed 100ezrekért, mintha sorba állnál a lof*szért, amiért fizetsz is, nem keveset. Ezen „órák” előállítási költsége, mindennel együtt, jó, ha darabonként eléri az 1000Ft-ot, de akkor már bejött az országba, kitették a polcra, kifizették utánuk a vámot és aki eladja neked, az joggal röhöghet este otthon a markába. Gyenge minőségű, alacsony élettartamú, megbízhatatlan tömegcikk, legfeljebb divatkiegészítőnek nevezhető, de semmiképp sem óra. Annak, aki 700Ft-os Tesco-s pólóból rendezte be a ruhatárát, se ajánlom jó szívvel.
#2: Kvarc szerkezetek kíméljenek

Kvarc órát sem. Erről regényt tudnék írni, de röviden ha magadra valamit is adó, igényes férfi vagy s annak is kívánsz látszani, s egyébként anyagilag megengedheted magadnak, hogy legalább 60ezer forintot „elverj” órára, egyszer legalább az életben, akkor válasz mechanikus szerkezetet. Nem azért mert ez a heppem. Nem azért mert a mechanikus óra gyártók nekem ezért fizetnek (tényleg nem, még…), hanem magad miatt. Ma egy karóra már kifejezetten nem, de legalább is nem csak az idő múlásának mérésére szolgáló szerkezet és eszköz. Ma egy óra a csuklódon önmagadról kiállított oklevél, látlelet, ami sokat mondd el róla, hogy ki is vagy valójában, vagy legalább is, hogy kinek akarsz látszani. Egy mechanikus óra nem függ egy bizonytalan gombelem köré nyomtatott áramkör primitívségétől, ellenben egy műszaki csoda, egy mérnöki műalkotás, melyben több száz apró, néha szabad szemmel szinte láthatatlan alkatrész, tökéletes harmóniában működik együtt, lüktet, pumpál, ketyeg, forog, folyamatos mozgással dinamikus táncot lejt, melynek eredménye végül az idő múlásának folyamatos és egyenletes kijelzése, akar egy élő organizmus, életre kelti a fémet a csuklódon.

#3: Válaszd a „hazait”

Amennyire lehet. A hazai alatt most Európait kell érteni, és ebben semmilyen nacionalista felhang nincs. Egyszerű a képlet ugyanis, ha az Unión kívülről rendelsz bármit, arra a határnál vidáman ráteszik a 27% áfát és a vámot, ami függ attól, hogy melyik „harmadik” országból érkezik és miként adta fel a küldő, illetve minek értelmezi majd a hazai vámügyintéző és a NAV. Ez jelenthet akár 14%, azaz áfával együtt 41% pluszt, amit kifizetsz majd, ha át akarod venni, amit rendeltél, ráadásul aligha úszod meg, mert egy órát bizony már régen rossz, ha levélpostai küldeményként adnak fel neked. A fentiek okán, EU-n kívüli márkákkal most nem foglalkozom, bár tudni, kell hogy akár Hong – Kongban, akár Szingapúrban vagy épp az USA-ban is nagyon sok megfizethető áron kínált, igen jó minőségű óra márka kínálja termékeit, ár – érték arányuk remek, egészen addig, amíg a fenti bónusszal meg nem duplázzuk az árcédulán szereplő összeget, ezért a csalódások és bosszúság elkerülése érdekében óvatosságra és körültekintésre intek mindenkit.

#4: Csináld meg a házit!

Elolvasod ezt a cikket, hatalmas piros pont, köszönet érte, de ne állj meg itt! Olvass utána, kérdezz, tőlem, bárkitől, aki járatos a témában, így kisebb eséllyel adsz ki pénzt valamiért, amit utána megbánsz. Ugyanis az egy dolog, hogy kiválasztod a megfelelő márkát, a megfelelő árban és azt az órát, amitől nedves lesz a szemed. Fontos, hogy megismerd a műszaki paramétereit. Ilyen jellemzőbő is, mint óra kínálatból, sok van. Mire jó a zafír üveg? Mi az? Mivel jobb, vagy jobb egy automata szerkezet, mint egy kézi húzós? Mi az a búvár óra? Milyen egy pilóta óra? Mi az a kronográf? Fontos, hogy lumineszkáljon a számlap, egyáltalán mi az, hogy lumineszkál, mi az a „lume”? Miért jó, ha kerámia a lunetta, egyáltán mi a rosseb az a lunetta? Ha ezekre a kérdésekre nem tudod fejből a választ, mindenképp olvass még e témában vagy kérdezz, hogy később ne csalódj.

#5: Microbrand és Affordable elmentek halat fogni

Ha a fenti sort komolyan vetted, ezek a gondolatok neked szólnak. Jó eséllyel a szavak jelentése azért nem ismeretlen teljesen, de a jelentésük kicsit más, mint a szótári alak. Az órás világban a microbrand az a jelző, amit a kis példányszámban gyártó, megfizethető áron órákat kínáló, független cégeket, márkákat díszíti. Ha a Rolex vagy az Omega a nagytestvér, egy microbrand az újszülött, aki viszont már születésekor jót tud és jól, csak keveset. Hogyan csinálják? Függetlenek, kevés emberrel dolgoznak, nincs multinacionális hálózatuk, amit etetni kell, nincs gazdájuk, akiknek tejelni kell, nincs kötelező eladás szám, amit hozni kell, és főleg szeretetből csinálják, amit csinálnak, persze pénzért, profitért, mint mindenki, de nem csak a bevétel lebeg a szemük előtt.

Mélyvíz: A legnagyobb világmárkák 90%-a olyan dollar multi milliárdos befektetői csoportok kezében van, akiknek egyébként az óra piachoz eleve s egyébként nem sok közük van (volt). Egyetlen istenük a profit, s ennek rendelnek alá leginkább mindent.

A microbrand márkák tehát, látjuk, megfizethetők, azaz hordhatják az affordable kitűzőt is. Azonban erről a címkéről is érdemes két mondatot szólni, mert látni fogjuk, illetve tudható, hogy más, hatalmas multicégek vagy cégcsoportok is képviseltetik magukat a megfizethető skálán, sőt, az óra ipar egyik legnagyobb szereplője lényegében ebből él.

Van –e a Rolex és a Patek Philippe üveghegyen innen is élet? Tudja –e egy megfizethető óra, azt amit a Luxus márkák termékei? Lehet –e a csuklódon valami olcsóbb, ami azért jó is? Az óra gyűjtő válaszol – avagy egy órafüggő naplójából.

Az alapok letételét követően, térjünk a tárgyra

#Vertigo watches

Rómából, szeretettel. Ez az az óra, amiben nyugodt szívvel lenyírhatod a füvet, felfúrhatsz egy képet a falra, elmehetsz edzeni vagy rúgni a bőrt, lényegében bármit kibír, nehéz benne kárt tenni, s ha esik is rajta pár karc, nem dobsz ki azzal együtt százezreket az ablakon, miközben az időt pontosan és jól mutatja. A benne ketyegő automata Seiko szerkezet – megdöbbentő – de jobban szabályozott, mint egy gyári seikoban.

Mit jelent a szabályozás? A mechanikus szerkezetek fogaskerekekből, rugókból, csavarokból és jó pár más, még kisebb alkatrészből, apró fémdarabokból állnak. Ezeket kézzel szereli össze a stabil kezű órás mester, tehát ember alkotja és még ha az adott alkatrészt gép készítette is, nagyon magas színtű mérnöki teljesítmény milliméteres vagy kisebb nagyságrendben minden egyes alkatrészt minden egyes alkalommal ugyanúgy, ugyanakkorára gyártani, még nagyobb feladat egy embernek ezeket ugyanúgy összeépíteni. Ezen s még pár egyéb ókból a mechanikus szerkezeteket egy szűk tartományon belül szabályozni, azaz állítani lehet, s annak megfelelően az óra járását egy kicsit késésre, vagy épp egy picit sietésre lehet kényszeríteni, amivel pedig épp az egyébként benne lévő késést vagy sietést remekül lehet ellensúlyozni. Egy szóval, a szabályozás arra jó, hogy a mechanikus szerkezet pontosan járjon.

A céget és a márkát egy római mérnök, Andrea Crognale alapította az Úr 2015. esztendejében. Megdöbbentő, hogy őt a mai napig megtalálod facen, s ha ráírsz, készséggel válaszolni fog! Andrea, órák iránti rajongását sikerrel formálta sikeres üzletté, s valóra váltotta minden óra imádó álmát, saját brand-je lett. Óráinak ma már kerámia lunettája, zafírkristály üveg védte számlapja, sötétben kiválóan világító számlapja mutatja a pontos időt. Minden búvár órája 300 méterig garantáltan vízálló.

Mindezért 60.000 – 100.000 forint közötti összeget kell kifizetned, ha megtetszik, 2 év garanciával. Ráadásul nem érződik a Vertigo-n, hogy egy lenne a sok úgynevezett homage márka közül, attól több akar lenni és sikerül is neki, ilyen kevés pénzből is. Ár kategóriájában egyedi stílusú tud lenni. Összeségében a tökéletes belépő szintű automata, illetve mechanikus karóra ennyiért a csuklódra, amivel nem bőgsz le se a haverok, se az órákhoz valamit konyítók előtt, és biztos lehetsz benne, bármivel is teljen a nap, munka, szórakozás, vadvízi evezés, mindig le tudod majd olvasni róla, hogy mennyi a pontos idő.

Mi a homage? Az a replika?

Nem, nem replika! A homage egy másolat. Lényegében egyes luxus, illetve az idők folyamán legendássá, ha tetszik stílus teremtővé vált óra típusok (kifejezetten egy adott óra) másolatát jelenti. A legelterjedtebb másolatok a Rolex Submariner, a Rolex Daytona, az IWC Big Pilot, illetve a 20. század régi – új legendája, a Panerai Luminor órákról készülnek. Dunát lehetne rekeszteni a fenti, stílusteremtő órák másolataival, melyek az adott óra megjelenését lemásolják, kisebb – nagyobb eltérésekkel, változtatásokkal. Eddig nem annyira tetszik a gondolat ugye? Nos, bárki, mikor ezzel a jelenséggel szembesül, főleg, ha a luxus órák oldaláról jön (értsd: van neki), biztosan megvető, elítélő, lenéző, gyűlölködő gondolatokkal lesz tele. Aztán lehet érdemes a dolgok mélyére nézni, mert megváltozhat a véleményed, saját példámon tudom. A homage ugyanis felfogható egyfajta tisztelgésnek is, a nagy elődök előtt. Másrészt hogyan is működik a divat világa? A technológia világa? A tudomány világa? A művészetek világa? Hogyan működik az élet maga? Mindenki lop. Amit ma a legnagyobb hájp övezte „mester” kitalál, azt jó eséllyel, valahol már látta korábban, de szinte biztos, hogy valaki már valahol és valamikor megcsinálta. Újra felfedezzük folyamatosan az emberi civilizáció megalkotta vívmányokat, s a fejlődés, az alkotás lényegében ezen eredmények jobbá tételében, fejlesztésében áll. Mikor a kereket feltalálta az ős ember, ő is homageolta, hisz nyilván látott fa rönköt vagy követ gurulni a hegyről, s látta hogy az jó, így lemásolta azt. Ez a homage.
A replika viszont a hamisítvány.

A replika Rolex felirattal, Rolex mutatókat, számlapot, mindent megszólalásig utánzó, olcsó, igénytelen és rossz hamisítvány, mint a Ribák cipő, pontosan egy kategória. WARNING! Iszonyatosan vigyázni kell, mert ma már mindenhol megtalálhatóak. Egész üzletág próbál átverni és eredetinek beállítva, hatalmas kedvezménnyel csak most, csak neked eladni egy – egy ilyen szemetet, amit a kínai hamisító ipar ráborít a fejünkre. Egy homage óra kicsit mindig más, mint a másolt nagytestvér, egy replika ugyanaz – akar lenni, de nem tud, mert ócska szemét. Mindig, minden körülmények között kerülendő!

#Lüm-tec watches

Árban és szolgáltatásban is feljebb pozícionált, leginkább egyedi stílusával elkápráztató óra márka, igen széles kínálattal. Látszólag ellent mond a #3 szabálynak (lásd fentebb), hiszen az Egyesült Államokban készül, mégis az EU-ban is meg tudod venni, ergo no vám, no áfa (legalább is nem 27%). A cég 2007-ben alapító és azóta is vezető CEO, Chris Wiegand, luxus órák szervizelésével és modolásával foglalkozott.

Mi a mod?

A mod, sosem találnád ki, módosítást jelent. Ez óráknál is dívik, akár a kocsiknál, bár jelen esetben leginkább csak optikai átalakítást takar. Örült variációk születnek egyes témákra, a cél szinte mindig teljesen egyedivé varázsolni az adott alanyt.

Chris moddolás közben feltalált egy spéci lumineszkálófestéket, amit aztán gyakran használt órák felújítása és átalakítása közben is, a megrendelők igen nagy örömére. Tudni kell, hogy különösen búvár órás és pilóta órás körökben, az hogy milyen az órád lume-ja, olyan mint a farok méret. A legerősebb kell, a leghosszabban tartó, a legfényesebb és biztos, hogy össze fogod mérni előbb – utóbb egy másik beteggel, akit ez szintén ilyen szinten érdekel. A világon a legkomolyabb lumeja a Panerainak és a Seikonak van (volt), legalább is a legenda és a köztudat így tartja számon. Eleve a sötétben világító órát a Panerai találta fel.

Miért jó ha világit? Alapesetben a számlapon a számok, jelek és a mutatók világítanak, perverzebbek, már a lunettát is kezelik. Azért jó, hogy sötétben is le tudd olvasni, akkor is, ha nincs nálad lámpa, felhős az ég, lemerült a telód, vagy esetleg katonai búvár kommandós, esetleg éjszaka ugró ejtőernyősként bevet az elitalakulat, vagy épp az ugrókat szállító pilóta vagy. A lumineszkáló óra ugyanis ezen hadi igényekből ered, természetesen polgári használat során sem árt, ha csak úgy a sötétben, minden egyéb eszköz vagy feltétel nélkül is le tudjuk olvasni a pontos időt. Kezdetben a fenti hatás eléréséhez radioaktív anyaggal kezelték a felületeket, nem várt és nem óhajtott mellékhatásokat is okozva, ma már modern, speciális festékanyagokkal érik el ugyanezt. Fontos, hogy nem foszforeszkál az óra, hanem lumineszkál, a foszforeszkáló tárgyak, mondjuk egy útjelző tábla, csak a fényt veri vissza, amivel épp megvakítod, amíg a lume festék magába gyűjti azt a fényt ami folyamatosan éri, majd sötétben ezt sugározza vissza.

Na most, hogy tudjuk miért jó, és tudjuk, hogy a Panerai és a Seiko a legjobb, vegyük ezt alapul és higgyük el, hogy ezeket is körökkel veri a Lüm-tec által használt festék, és még csak nem is radioaktív. Ugye milyen jó? Szerintem az!

Kapunyitásra 800 db órát készített a cég, megjelent róluk egy cikk az amerikai playboyban, melynek nyomán az összes órát eladták, pár hét leforgása alatt. A kezdeti sikereken megerősödve, ma olyan egzotikus anyagokból készült órákat is kínálnak, mint a karbonszálas (tehát szén), vagy bronz tokkal készült különleges darabjaik, természetesen mindegyik sajátja a szinte már elmebeteg lume hatás.

#Steinhart watches

Günter német. Günter kedves ember. Günter mérnök. Günter svájci órákat gyárt. Persze nem egyedül, már régen nem. Günter Steinhart 2001-ben alapította órás cégét Augsburg városában, Németországban. Az egyébként tervező mérnök végzettségű, ma már fiatalembernek csak nagy jó indulattal nevezhető, megszállott órarajongó, akkor kezdte, amikor a kvarc válság után végre helyre állt a világ rendje, s ma már a svájci Jura régióban mondhat magáénak egy globális piaci szemmel is jelentős méretű gyárat.

Célja ma is az, ami a kezdetekkor: menő és szuper minőségű órákat gyártani, megfizethető áron. Jelenlegi választékuk meglehetősen bőségesnek mondható, a cég bőven túlnőtte már a microbrand címkét, ennek ellenére, ha írsz neki emailt vagy bejelölöd fácsén, válaszolni fog ő is. Egyébként a cég gyökerei távolabbra nyúlnak. Simon Steinhart (Günter nagyapja) már működtetett egy órákat készítő, de főleg javító, kis manufaktúrát az 1900-as évek elején, Németországban.

A Steinhart óra a jó homage (lásd korábban) iskola példája, igazi svájci óra, svájci ETA szerkezettel, amelyek a világ élvonalába tartoznak, nem hiába választotta ezt a beszállítót, kezdetben a Panerai, egy jó ideig az Omega, az elmúlt 1-2 évet leszámítva, minden órájában a Hublot, és sokan mások. A zafírüveg alap, ahogy a kiváló minőségű és megmunkálású anyagok használata is, köztük olyan különlegességgel, mint a bronz vagy a titánium. Egyetlen kritika érheti csak a Steinhart ház elejét, az óra szíjak gyengébb minősége, ezen azonban könnyen lehet segíteni, egy későbbi írásban lerántom majd a leplet róla, miként.

Van –e a Rolex és a Patek Philippe üveghegyen innen is élet? Tudja –e egy megfizethető óra, azt amit a Luxus márkák termékei? Lehet –e a csuklódon valami olcsóbb, ami azért jó is? Az óra gyűjtő válaszol – avagy egy órafüggő naplójából.

Most essen szó olyan órás cégről is, melyek jelentős múlttal, kifejezetten nagy, vagy épp hatalmas gyártási kapacitással, és az egész világot lefedő üzleti hálózattal felvértezve is, a megfizethető, azaz az affordable órák gyártása mellett törtek pálcát.

#Seiko

Köztük is kiemelkedik egy mutáns polip, a Seiko. Mutáns, hiszen Grand Seiko néven kvázi önálló márkaként beállított (de attól ez azért még Seiko) termékcsaládjuk árban mindenképp befogja a svájci luxus márkákat, bár minőségben vitatható elemeket is mutatnak. Rengeteg technikai fejlesztés jellemzi, melyek igazán japánosra sikerülnek, tradíció és innováció egyben. Iskola példája ennek a Spring Drive szerkezet, ami mechanikus elektronikus szerkezet egyben. Mielőtt azonban nagyon mélyen elmerülnék a technikai részletekben, vegyük észre, hogy ez nem a megfizethető kategória, a cég keresi is az utat, hogyan tudná meggyőzni azon, nem ázsiai órakedvelőket, esetleg gyűjtőket, akik hajlandóak ugyan millió forintoknak megfelelő összegeket kiadni egy – egy óra megvásárlására, de miért tennék meg ezt egy olyan darabért, amire azt írták, hogy Seiko…?

A kérdés, minket persze jelenleg nem érint, mert a mutáns mega polip egyébként és alapvetően a megfizethető szegmensben alkot és képviselteti magát. A Seiko folyamatosan árasztotta és árasztja el az órapiacot olcsó, megfizethető, többé – kevésbé jó minőségű termékeivel, ma már többnyire automata vagy valamilyen hibrid szerkezettel szerelve, természetesen palettáján megtartva a gyengébb kvarc szerkezeteket is.

Hogy miért érdemes a Seiko-ra, nem csak egy tömegcikkeket előállító, ázsiai nagyvállalatként gondolni, annak oka olyan legendás darabok megalkotása, mint a Seiko SKX búvár óra széria, amelyik szinte elpusztíthatatlan, kellően pontos és a maga nemében, bár erősen submariner homage jegyeket hordoz (de melyik búvár óra nem ugye…?), mégis egyedi tud lenni.

Legendáját Martin Sheen alapozta meg az Apokalipszis Most című filmben. A nemrég kihozott Seiko PADI vagy az újjáélesztett Seiko Samurai, mind limitált példányszámban készültek, és bejelentésüket követően, hetek alatt elfogytak már az előrendelés alatt. 70.000-150.000 forintért a Seiko ugyan nem ad kerámia lunettát, vagy svájci szerkezetet, se csodálatos űrtechnikát (mint a Spring Drive), nem lesz az óra halál precíz pontos, de strapabírása legendás, -30 fok vagy 90 fokos forró olaj, tapasztalatból tudom, hogy nem lehet ezt az órát elpusztítani. Michelisz Norbi is Seikot hord (vagy annak kistestvérét, Pulsart), van még kérdés? Ha pedig már kistestvér, ott az Orient is, amelyik szintén Seiko Polip mama leánya, hazánkban közkedvelt, megfizethető, megbízható óra. Valamivel még olcsóbban tudja azt, amit a Seiko.

#Bulova

És most bele is mehetnénk, a „ki a tulajdonosa kinek” fejtegetésbe, de nyugi, majd máskor. Annyi legyen elég, összekötve az előző gondolatokat ezzel, hogy a Bulova óra tulajdonosa egy másik Polip, a Citizen Group, szintén japán. A Bulova viszont lélekben és a gyökereit tekintve igazi valódi Amerikai.

New York city, 1875, az USA ipara repülő rajttal tör a világ tetejére. Ekkor indítja el órákat árusító kis műhelyét Joseph Bulova, ahol 1911-ben már saját készítésű asztali és zsebórákat árusít, hogy aztán egyik karórája több mint 46 NASA küldetés során hű társa legyen olyan űrhajósoknak, mint Hadley Rille az Apollo 15 űrhajósa, 1971-ben, vagy Dave Scott, aki az óráját a Holdon is hordta és 2015-ben 1.6 MILLIÓ DOLLÁR ellenében adta el egy árverésen! Őrület, főleg, hogy az óra, 2016-ban kiadott változatát kicsivel több, mint 100.000 forintért megvásárolhatod. Igen jó befektetés lehet belőle, ha épp a Holdra vagy a Marsra készülsz benne.

A Bulova ugyanakkor alapvetően kvarc szerkezetekkel igyekszik elkápráztatni minket. Ennek több oka is van, egyrészt amikor az űrben legendává vált, épp tombolt a kvarc válság, szinte minden talpon maradt márka kvarcra váltott, de a Bulova ezt legalább egyedin tette. Az alapító a kezdetektől a lehető legpontosabb órák megalkotásán fáradozott, és talán még napjainkban is megállja a helyét az az állítás, hogy ezt az elektronikát is tartalmazó szerkezetekkel lehet elérni leginkább (bár az új Rolex szerkezetektől azért Joseph lökne magán kettőt hanyatt, de erről is talán majd máskor).

A Bulova végül 1952-ben mutatta be Accutron névre keresztelt, hangvillás, elektronikus alapokon működő karóráját, amely akkor és addig nem látott pontosságot mutatott a világnak. S ez a magas rezgésszámú, igen pontos, elektronikus alapokon nyugvó szerkezet maradt máig azon jellegzetes tulajdonsága a legtöbb Bulova órának, ami figyelemre méltóvá teszi. Egy modern Bulova kvarc, vagy épp egy hangvillás Accutron mutatója úgy úszik körbe a számlap felett, hogy azt tényleg öröm és megnyugtató érzés csillogó szemmel nézegetni.

#Hamilton

De nem Lewis, mert ő IWC-t hord… bizony. A Formula 1 legendájává érő Brit pilótával szemben, a nevét viselő órás cég amerikai. Pennsylvaniaban született, 1892-ben. Az előbb részletezett Bulovával ellentétben nem a repülés, hanem a vonatozás lett meghatározó a történetében. 1912-ig az amerikai vasútvonalakon ugyanis igen sok volt a baleset, melynek – egyik – oka, hogy a vasutasok órái nem igazán voltak összehangolva. Könnyű belátni, hogy két ugyanazon a pályán közlekedő mozdony esetén, ha A vonat 15:30-kor épp a New York-i állomásra érkezik, nem baj, ha a B vonat, aki 15:35-kor érkezik, tudja, hány az óra pontosan.

A Hamilton szállította aztán a vasútnak a megoldást, egyformán és megbízhatóan pontosan járó óra szerkezetek formájában, ami annyira jól sikerült, hogy pár év múlva már az USA hadseregének beszállítója lett. A Második Világháború alatt polgári célra nem is gyártott, kizárólag az amerikai katonákat látta el karórával. Igen, az amerikai katonák akkor mind Hamiltont hordtak.

A márka az 1960-as évektől celeb lett. Előbb Elvis Presley viselte örömmel, majd megjelent a világ első digitális, az időt LED csíkokkal kiíró órája, szintén a Hamiltontól. 1974-ben a kvarc válság utolérte, megrágta, de nem köpte ki. A Swatch Group ölelte hatalmas keblére, s azóta svájci órának mondhatja magát. Mégis, ahogy a legtöbb nem svájci eredetű márka, szíve, lelke köti az eredethez. Celebsége nem múlik, sőt egyre inkább ragyog. Láthattuk a Hamilton órákat a Man in Black filmekben, a Halálos Fegyver 4-ben, a Függetlenség napjában vagy a Drágán add az életedben Bruce csuklóján, s legutóbb 2014-ben a Csillagokközt című űreposzban, Matthew McConaughey csuklóján. A Hamilton mögött tehát luxus márkákat megszégyenítő a legenda és a felhajtás, mégis megmaradt megfizethető áron beszerezhető, jó minőségű és szép, egyedi kinézetű órákat kínáló, de már svájci cégnek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Cikkek

Merjünk használt órát venni?

A szerencsés kevesekkel szemben, kik kedvük szerint bármikor, bármilyen órát magukévá tehetnek, legtöbbünk csupán vágyakozva lesi az áhított darabot, néha hónapokon, éveken át. Rendben van

Tovább olvasom »